Πρόσφατα ο Δήμος Πτολεμαΐδας ανακοίνωσε μέτρα σχετικά με τον έλεγχο και τον περιορισμό των τραπεζο-καθισμάτων, που τοποθετούν οι καφετερίες, τα μπαράκια και οι ταβέρνες σε πεζοδρόμια και υπαίθριους κοινόχρηστους χώρους. Στόχος να αντιμετωπιστούν οι ανεξέλεγκτες καταλήψεις δημόσιων χώρων, που έχουν επιπτώσεις στην κίνηση των πεζών, στην αισθητική της πόλης κλπ. Στα μέτρα συμπεριλαμβάνονται οι διευρυμένες ζώνες κυκλοφορίας των πεζών, η απαγόρευση των διαφημιστικών ομπρελών και των ανεμοφρακτών, η επιλογή «γήινων» χρωμάτων στις διακοσμήσεις κλπ.
Οι ενέργειες αυτές του Δήμου Πτολεμαΐδας εντάσσονται σε μια ευρύτερη προσπάθεια για την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου και την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας και στάθμευσης των οχημάτων. Αυτό, εκτός των άλλων στοχεύει στην εξυπηρέτηση των πεζών και ιδιαίτερα των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ). Συνεπώς μια τέτοια πρωτοβουλία κρίνεται ως ιδιαίτερα θετική, αποτελεί μάλιστα και παράδειγμα προς μίμηση για τους υπόλοιπους δήμους
Είναι γεγονός ότι η διάθεση δημόσιου χώρου σε δραστηριότητες όπως η τοποθέτηση τραπεζο-καθισμάτων, προθηκών περιπτέρων ή υπαίθριων εκθεμάτων εμπορικών καταστημάτων, είναι πολλές φορές επιθυμητή και από την ίδια την κοινωνία, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτησή της, και πάντοτε με την προϋπόθεση του μέτρου. Είναι όμως κοινός τόπος ότι οι κανόνες που ανακοινώνονται για να εξασφαλίσουν τη «λελογισμένη χρήση» παραβιάζονται διαχρονικά και κατά συρροή. Έτσι η αυθαίρετη εξάπλωση των παραπάνω δραστηριοτήτων και η άνευ όρων και ορίων κατάληψη των δημόσιων χώρων οδηγεί σε προβλήματα, με σοβαρότερο αυτό της παρεμπόδισης των πεζών και της αισθητικής υποβάθμισης.
Το ζητούμενο βέβαια και σε αυτή την περίπτωση δεν είναι η ανακοίνωση των μέτρων, αλλά η πιστή εφαρμογή τους, χωρίς παρεκκλίσεις και «παράθυρα». Η πράξη έχει δείξει πως στο βωμό του κέρδους αρκετοί ιδιοκτήτες καταστημάτων επιστρατεύουν διάφορες πρακτικές και πλάγια μέσα προκειμένου να εξαιρεθούν από τα μέτρα ή να παγώσουν την εφαρμογή τους. Επίσης, δεν είναι σπάνιες και οι περιπτώσεις όπου η ίδια η Δημοτική Αρχή αδρανεί στο ζήτημα της εφαρμογής και αστυνόμευσης, με αποτέλεσμα τη σιωπηρή ακύρωση των μέτρων έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα.
Επομένως κι εδώ αναδεικνύεται ως κυρίαρχο πρόβλημα όχι η θέσπιση νόμων και κανονισμών, αλλά η εφαρμογή τους μέσα από τη λειτουργία αποτελεσματικών μεθόδων ελέγχου. Στην Ελλάδα αυτό αποτελεί μόνιμη έλλειψη και παθογένεια, η οποία οφείλεται στη διάχυση των ευθυνών σε πολλές υπηρεσίες και στην απουσία πολιτικής βούλησης σε όλα τα επίπεδα. Ας ελπίσουμε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση τα μέτρα του Δήμου Πτολεμαΐδας θα διασφαλιστούν από έναν αξιόπιστο μηχανισμό ελέγχου, που θα μεγιστοποιήσει τα οφέλη για την τοπική κοινωνία.
Με την ευκαιρία αυτή τονίζεται ότι ανάλογες ενέργειες θα πρέπει να γίνουν και στην πόλη της Κοζάνης, όπου το πρόβλημα της κινητικότητας των πεζών είναι οξύτερο, τόσο λόγω των στενών δρόμων και πεζοδρομίων, όσο και εξαιτίας της ασφυκτικής παρουσίας του αυτοκινήτου στο δημόσιο χώρο. Ειδικότερα οι κάτοικοι του κέντρου βιώνουν όλες τις παρενέργειες και οχλήσεις από τα καταστήματα διασκέδασης. Παρά τις συνεχείς τους διαμαρτυρίες δεν έχουν δει καμιά ουσιαστική βελτίωση, ενώ τα αντίστοιχα μέτρα του Δήμου Κοζάνης αποδείχτηκαν ανεπαρκή και θνησιγενή. Εξίσου σοβαρό είναι το πρόβλημα και για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι τα Άτομα με Αναπηρία, για τα οποία οι υποδομές κίνησης καθορίζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. Η Πτολεμαΐδα διαθέτει ένα δραστήριο σύλλογο ΑμεΑ, ο οποίος πιέζει σθεναρά και μόνιμα τις Αρχές να εφαρμόζουν τη νομοθεσία και να παίρνουν μέτρα για την προσπελασιμότητα των ΑμεΑ στον αστικό χώρο.
Και στην Κοζάνη όμως υπάρχουν οργανώσεις και πολίτες που έχουν θέσει ανάλογα ζητήματα. Καιρός να φρεσκάρουν και πάλι τα αιτήματα των πεζών και των Ατόμων με αναπηρίες πριν ανοίξει ο καιρός και … κλείσουν πάλι οι δημόσιοι χώροι .
23-3-2009
Οικολογική Κίνηση Κοζάνης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου