Μετρώντας τις επιπτώσεις του σύγχρονου τρόπου διαβίωσης στα οικοσυστήματα και τους φυσικούς πόρους, η WWF καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ανθρωπότητα θα χρειάζονταν τρεις πλανήτες σαν τη γη, αν υιοθετούσε το ελληνικό μοντέλο!
Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 11η χειρότερη θέση ανάμεσα σε 148 χώρες. Αυτό σημαίνει πτώση, στη σχετική κατάταξη, κατά 6 θέσεις σε σύγκριση με το 2006.
Συγκεκριμένα, ο μέσος Έλληνας χρειάζεται 59 στρέμματα παραγωγικής έκτασης, γης και νερού, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος, που δεν φημίζεται για την επιτυχία του, ανέρχεται στα 27 στρέμματα ανά κάτοικο. Η WWF εντοπίζει τα αίτια στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες της χώρας σε ενέργεια, που μεταφράζονται σε ετήσια αύξηση της τάξης του 2,4% (1990-2004), πολύ υψηλότερη από τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ευρώπης.
Αποθαρρυντικά είναι και τα στοιχεία της έκθεσης για το νερό. Μετά τις ΗΠΑ, η Ελλάδα κατέχει τη χειρότερη επίδοση, καταναλώνοντας 2.389 κυβικά μέτρα ανά κάτοικο. Βασικές αιτίες, η μεγάλη κατανάλωση νερού στο πλαίσιο της γεωργικής δραστηριότητας, η ανεπάρκεια του απαρχαιωμένου αρδρευτικού και υδρευτικού δικτύου, η συνολική κακοδιαχείριση των υδάτινων πόρων.
Για «στρεβλή νοοτροπία των Ελλήνων που αντιμετωπίζει το φυσικό περιβάλλον ως ανεξάντλητη πηγή πόρων» κάνει λόγο ο διευθυντής της WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας, ο οποίος επισημαίνει την ανάγκη για απεξάρτηση της χώρας από «βρώμικες» πηγές ενέργειας, όπως ο λιγνίτης.
Ανά τον κόσμο
Οι ΗΠΑ και η Κίνα, συνεχίζοντας χωρίς τύψεις τις εκπομπές αερίων μέσα από την καύση ορυκτών καυσίμων, καταχρώνται η κάθε μία σχεδόν το 21% της βιολογικής ικανότητας της γης.
Την παγκόσμια βιοποικιλότητα πλήττουν αδιάκοπα παράγοντες, όπως η αποψίλωση και η αλλαγή χρήσης γης στους τροπικούς, τα φράγματα και η εκτροπή ποταμών, η μόλυνση και υπεραλίευση των θαλασσών, καθώς και η κλιματική αλλαγή.
Από το άρθρο δεν καταλαβαίνουμε πάντως γιατί στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε περισσότερους πόρους. Με τι κριτήρια προέκυψε αυτό; Πως το υπολόγισαν; Υπάρχει κάποιο πιο αναλυτικό κείμενο;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΟΥ WWF «ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ» ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤO WWF ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΜΗΝΕΣ. Η ΕΚΘΕΣΗ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΑΥΤΗ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΟΤΙ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΣΧΗΜΗ. ΚΑΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΚΑΚΗ ΕΙΚΟΝΑ. ΓΙΑ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΣΚΛΗΡΟ ΠΥΡΗΝΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΗ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΛΛΑ ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΥΤΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΣΟ ΑΣΧΗΜΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΠΑΡΑΤΗΡΩΝΤΑΣ ΜΟΝΟ ΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ. (ΣΠΑΤΑΛΗ ΕΝΕΡΓΕΙΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΝΤΑΣΗ, ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΝΕΡΟΥ, ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ,) ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΕΣ ΠΛΕΥΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΑ. ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΜΑΣ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΗΠΑ.
ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΗΝ ΒΡΕΙΣ : http://www.wwf.gr/images/stories/docs/lpr_2008.pdf
ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΑΝΤΩΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΩΝ.
Σύλλογος Περιβάλλοντος Μαυροδενδρίου