ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ
mina@pegasus.gr
Η κλιματική αλλαγή και η δημογραφική αύξηση αναδεικνύονται οι δύο μεγαλύτεροι εχθροί των παγκόσμιων υδάτινων αποθεμάτων, προειδοποιεί νέα έκθεση του ΟΗΕ, που δημοσιοποιείται παραμονές του 5ου Παγκόσμιου Φόρουμ για το Νερό, που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη (16 έως 22 Μαρτίου).
Σε παγκόσμιο εφιάλτη εξελίσσεται η δραματική μείωση των υδάτινων αποθεμάτων του πλανήτη, καθώς ο πληθυσμός της Γης αναμένεται να ξεπεράσει τα 9 δισεκατομμύρια το 2050!
Το 348 σελίδων κείμενο, που συνέταξαν 24 υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι υδάτινοι πόροι του πλανήτη και υπογραμμίζει ότι, παρά το γεγονός ότι το νερό αποτελεί το ουσιώδες και κορυφαίο συστατικό κάθε αναπτυξιακής πολιτικής, τα κονδύλια που διατίθενται δεν ξεπερνούν το 6% του συνόλου των δαπανών στην καλύτερη περίπτωση.
Την ίδια ώρα, οι ειδικοί προβλέπουν ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός από 6,5 δισεκατομμύρια που είναι σήμερα, αναμένεται να ξεπεράσει τα 9 δισεκατομμύρια το 2050. Με αυτόν τον ρυθμό, η ζήτηση της ανθρωπότητας σε νερό αναμένεται να αυξηθεί κατά 64 δισεκατομμύρια κυβικά τον χρόνο, εκτιμούν αξιωματούχοι του διεθνούς οργανισμού.
Ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι το νερό σχετίζεται με τις κρίσεις του κλίματος, της ενέργειας, του επισιτισμού, των τιμών και των χρηματαγορών και, εάν αυτές δεν επιλυθούν, οι κρίσεις του νερού θα επιδεινωθούν, θα συσσωρευτούν και θα προκαλέσουν ανασφάλεια σε πολλά επίπεδα. Από την πλευρά τους, οι κυβερνήσεις αγνοούν συχνά αυτήν την παράμετρο, όταν χαράσσουν τις πολιτικές τους, τονίζεται στο κείμενο.
Λειψυδρία
Οι ειδικοί τονίζουν ακόμα ότι η λειψυδρία πιθανότατα θα αλλάξει τη ζωή εκατομμυρίων κατοίκων της αμερικανικής Δύσης, μία από τις πλουσιότερες και πιο προηγμένες τεχνολογικά περιοχές του πλανήτη που θα πληγεί ιδιαίτερα από την κλιματική αλλαγή.
Πρόκειται για μία από τις περιοχές της Αμερικής που θερμαίνεται πιο γρήγορα και το κλίμα γίνεται όλο και πιο ξηρό.
Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η αύξηση του πληθυσμού της Γης απειλεί τα παγκόσμια υδάτινα αποθέματα και σύμφωνα με προβλέψεις των ειδικών, οι περισσότεροι νέοι κάτοικοι του πλανήτη θα ζουν στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπου ο πληθυσμός θα ξεπεράσει τα 5,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους το 2009 και τα 7,9 δισεκατομμύρια το 2050.
Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις που αναθεωρούν τις προβλέψεις του ΟΗΕ για τον παγκόσμιο πληθυσμό, η αύξηση θα είναι πολύ μικρή στις περισσότερο αναπτυγμένες χώρες, από 1,23 στο 1,28 δισ. κατοίκων κατά την ίδια περίοδο.
Ο πληθυσμός των ανεπτυγμένων χωρών έχει μάλιστα τάση μείωσης φθάνοντας στο 1,15 δισ. κατοίκους, εάν δεν ληφθεί υπόψη η εισροή μεταναστών από τις αναπτυσσόμενες χώρες, που θα αριθμούν τα 3,4 εκατομμύρια κάθε χρόνο από το 2009 έως το 2050.
Κατά το διάστημα 2005-2010, η εισροή μεταναστών θα συμβάλει δύο φορές περισσότερο από τη φυσική αύξηση στην αύξηση του πληθυσμού σε οκτώ περιοχές του πλανήτη: Βέλγιο, Μακάο, Τσεχία, Λουξεμβούργο, Κατάρ, Ισπανία, Σιγκαπούρη, Σλοβενία.
Για το διάστημα 2010-2050, οι χώρες που θα γνωρίσουν τη μεγαλύτερη εισροή μεταναστών είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Βρετανία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Αυστραλία και η Γαλλία.
Εκτός από τη δημογραφική αύξηση, το φαινόμενο του θερμοκηπίου απειλεί εξίσου τα παγκόσμια αποθέματα νερού, καθώς αναμένεται να οδηγήσει σε έντονες περιόδους ξηρασίας και συχνά κύματα καύσωνα, αντλώντας μεγάλες ποσότητες υδάτινων αποθεμάτων.
ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2100
Θα αυξηθεί κατά ένα μέτρο η στάθμη των θαλασσών!
Τουλάχιστον κατά ένα μέτρο θα αυξηθεί η στάθμη των υδάτων των ωκεανών εξαιτίας του λιωσίματος των πάγων μέχρι το 2100.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν τέσσερις κορυφαίοι ερευνητές, οι οποίοι παρουσίασαν τα ευρήματά τους σε συνέδριο για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη, προκαλώντας έντονο προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα.
Σύμφωνα με τον Κόνραντ Στέφεν του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, τον Τζον Τσερτς του Κέντρου Μετεωρολογίας και Κλιματικής Ερευνας της Αυστραλίας, τον Ερικ Ρινιό της NASA και τον Στέφαν Ράμσντορφ του Ινστιτούτου Ερευνών για τις Κλιματικές Επιπτώσεις με έδρα του το Πότσνταμ, η στάθμη της θάλασσας θα αυξηθεί παγκοσμίως κατά ένα μέτρο μέχρι το 2100 (πιθανότατα και παραπάνω) και όχι κατά 59 εκατοστά όπως είχε προειδοποιήσει η IPCC.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Στέφαν Ράμσντορφ, η άνοδος της στάθμης θα κυμανθεί από 75 έως 190 εκατοστά.
Εάν οι υπολογισμοί των επιστημόνων είναι σωστοί, αυτό θα σημάνει την εξαφάνιση κάτω από το νερό ολόκληρων νησιωτικών κρατών και τεράστιων εκτάσεων παραθαλάσσιων χωρών. Οπως τόνισαν οι τέσσερις επιστήμονες στην παρουσίασή τους, τον μεγαλύτερο ρόλο στην άνοδο των υδάτων παίζει το λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής και της Γροιλανδίας.
ΕΘΝΟΣ 15/3/2009
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου