Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Ανάγκη Αλλά Όχι Δικαίωμα Η Πρόσβαση Στο Νερό.

Έληξαν οι εργασίες του Παγκόσμιου Φόρουμ για το Νερό που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από τις 16 έως τις 22 Μαρτίου. Η πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό ανακηρύχθηκε «ανάγκη» και όχι «δικαίωμα», προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων από περιβαλλοντικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις που υποστηρίζουν ότι το Φόρουμ αποτελεί μια σκηνοθετημένη παράσταση για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εταιρειών, οι οποίες είναι μεγάλοι χορηγοί του Φόρουμ.
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο για το Νερό, έχει τη βάση του Μασσαλία της Γαλλίας και διοργανώνει το Φόρουμ ανά τριετία. Στο φετινό Φόρουμ, το 5ο κατά σειρά, συμμετείχαν 30.000 εκπρόσωποι από τον πολιτικό και επιστημονικό χώρο καθώς και σημαντικός αριθμός εκπροσώπων κινημάτων πολιτών και ακτιβιστών.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη του Φόρουμ, η οποία δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, στόχος της είναι η ορθολογική διαχείριση του νερού καθώς και η λήψη πρωτοβουλιών σχετικά με το θέμα της λειψυδρίας και των κλιματικών αλλαγών. Επιπλέον, περιγράφει την πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό ως «θεμελιώδη ανθρώπινη ανάγκη».

Η Γαλλία, η Ισπανία και αρκετές νοτιοαμερικανικές χώρες επιδίωξαν να αλλάξει ο όρος που χρησιμοποιήθηκε από «ανάγκη» σε «δικαίωμα», κάτι που θα είχε νομικές επιπτώσεις. Οι εκπρόσωποι των φτωχών αγροτών, του περιβάλλοντος και των εργατικών συνδικάτων διαμαρτυρήθηκαν δηλώνοντας πως το Φόρουμ είναι κενό νοήματος για τους πολίτες καθώς στόχος του είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων εταιρειών που το επιχορηγούν.

Η ανώτερη σύμβουλος του προέδρου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, Maude Barlow, δήλωσε ότι το Φόρουμ προώθησε την ιδιωτικοποίηση των αποθεμάτων νερού από τους «άρχοντες του νερού» και ότι απέκλεισε τις φωνές διαφωνούντων από το να ακουστούν. Η κ. Barlow ζήτησε το Φόρουμ να πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και δήλωσε στους εκπρόσωπους του Τύπου ότι «απαιτούμε ο καταμερισμός του νερού να αποφασίζεται σε ένα ανοιχτό, διάφανο και δημοκρατικό φόρουμ, αντί σε ένα εμπορικό σόου για τις μεγάλες εταιρείες του κόσμου».

Σύμφωνα με αναφορά του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (OECD) που δημοσιεύθηκε την περασμένη Τρίτη, περί τα 880.000.000 ανθρώπων στερούνται πρόσβασης σε καθαρές πηγές πόσιμου νερού, ενώ 2.500.000.000 άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε σωστές υπηρεσίες υγιεινής. Ο Οργανισμός υπολογίζει ότι μέχρι το 2030 ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζει έλλειψη νερού θα ανέρχεται στα 3.9 δισεκατομμύρια.

Στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου για το Νερό αναφέρονται ως χορηγοί περισσότεροι από 300 οργανισμοί 60 χωρών, μεταξύ των οποίων είναι κυβερνήσεις, υδρολογικά ινστιτούτα και εταιρείες που σχετίζονται με την έρευνα, το περιβάλλον και την παιδεία. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου απέρριψε τις κατηγορίες για ελιτισμό και αποκλεισμό. «Όλοι είναι καλεσμένοι και , σε κάθε περίπτωση, όλοι έρχονται αυτές τις μέρες εδώ. Αν το Φόρουμ διοργανωνόταν από τον ΟΗΕ, θα έχανε το χαρακτηριστικό του ότι είναι ανοιχτό προς όλους. Σε μια σύνοδο του ΟΗΕ δεν μπορούν να συμμετέχουν όσοι θέλουν να έρθουν. Στο Παγκόσμιο Φόρουμ του Νερού ο καθένας μπορεί να λάβει μέρος».

Πηγή: www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου