Το γεγονός ότι η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας είναι η πιο επιβαρυμένη οικολογικά περιοχή της Ελλάδας δεν φαίνεται να πτοεί κανέναν ούτε στο Υπ.Ανάπτυξης αλλά ούτε και στον δήμο του Φιλώτα. Το γεγονός ότι οι περιοχές του Αμυνταίου και του Φιλώτα βρίσκονται περικυκλωμένες από δύο εργοστάσια και δυο ορυχεία (αν αναλογιστούμε ότι τα ορυχεία Κλειδιού, της Βεύης και της Αχλάδας είναι ξεχωριστά τότε πάμε στα τέσσερα ορυχεία) κάνει την κατάσταση τραγικά εγκληματική για τους πολίτες αυτής της περιοχής.
Και να φανταστείτε ότι στις περιοχές της Δράμας και της Ελασσόνας έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον λόγω της ύπαρξης λιγνιτικών κοιτασμάτων αλλά το ενδιαφέρον θάφτηκε κάτω από το βάρος των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας. Ο λόγος; Αυτοί δεν είναι διατεθειμένοι να υποστούν τις συνέπειες ενός τέτοιου εργοστασίου.
Η καύση λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή ευθύνεται για την απελευθέρωση στο περιβάλλον μικροσωματιδίων, θείου και άλλων ρύπων σε ακτίνα περίπου 40 χιλιομέτρων, σε επίπεδα κατά πολύ υψηλότερα από τα επίσημα όρια ασφαλείας. Από την άλλη, η ύπαρξη ορυχείου σε μια περιοχή έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία ενός ιδιαίτερα επικίνδυνου νέφους πάνω από το ορυχείο το οποίο όμως ταξιδεύει αρκετά χιλιόμετρα παραπέρα. Γι’ αυτό και υπάρχει ο νόμος της κατάβρεξης των δρόμων στα λιγνιτορυχεία, κάτι που σχεδόν ποτέ δεν εφαρμόζεται στα ορυχεία της περιοχής μας, είτε τα διαχειρίζονται ιδιώτες είτε η ΔΕΗ. Πρόβλημα δημιουργείται και με την τέφρα, η εναπόθεση της οποίας ενέχει τρομακτικούς κινδύνους για την υγεία των πολιτών και τις οποίες αγνοούμε μέσα στην επιθυμία μας «να πέσει χρήμα στην αγορά».
Μας ανακοινώνουν συνεχώς την δημιουργία νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Σχεδόν όλοι μας δεν τις θέλουμε, μα δεν κάνουμε και πολλά να το αποτρέψουμε. Το σίγουρο αποτέλεσμα της αδράνειας μας είναι η αύξηση αναπνευστικών προβλημάτων όπως άσθμα, εμφυσήματα και καρκίνος των πνευμόνων. Οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να σπαταλήσουν την υγεία τους για να βγάλουν μερικά χρήματα παραπάνω, λησμονώντας όμως ότι μετά θα χρειαστεί να σπαταλήσουν τα χρήματά τους για να βρουν την υγεία τους. Κι αν εσύ, το παιδί σου ή κάποιο δικό σου πρόσωπο αρρωστήσει, δεν θα αναρωτιέσαι κατά πόσο φταίνε τα εργοστάσια που επέτρεψες να δημιουργηθούν; Κάποιοι ίσως θεωρήσουμε ότι «σε μένα ή στα παιδιά μου δεν θα συμβεί αυτό». Κι αν σου κάτσει;
http://xeirourgeio.blogspot.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου