Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Η Αγριαγκινάρα Μειώνει Ρύπους.

Στο ταπεινό γαϊδουράγκαθο ( λαϊκή ονομασία της αγριαγκινάρας ) εναποθέτουν τις ελπίδες τους για την μείωση των ρύπων τις ατμόσφαιρας οι εκπρόσωποι φορέων της Κοζάνης. Η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Κοζάνης, σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθεται να στηρίξει πειραματικό πρόγραμμα καλλιέργειας ενεργειακών φυτών με έμφαση στην αγριαγκινάρα, η οποία μπορεί να προσφέρει μεγάλες αποδόσεις σε ενέργεια., πολύ υψηλές τιμές στους αγρότες, δεν είναι υδροβόρα και απαιτητική σε λιπάσματα. Το σημαντικότερο όμως, σε σύγκριση με άλλες καλλιέργειες ενεργειακών φυτών είναι ότι η παραγωγή θα απορροφηθεί, σύμφωνα με τη ΔΕΗ ως καύσιμη ύλη στους ΑΗΣ του λεκανοπεδίου ΚΟΖΑΝΗΣ – ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ. Η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Κοζάνης στοχεύει στην δημιουργία ενός σημαντικού πυρήνα αγροτών που θα στραφούν στην καλλιέργεια του φυτού τουλάχιστον σε 4.000 στρέμματα στους δήμους ΥΨΗΛΆΝΤΗ και ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΥ. Οι δήμοι αυτοί γειτνιάζουν με τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες της ΔΕΗ και θα ωφεληθούν διπλά τόσο από την απορρόφηση της παραγωγής τους όσο και από την βελτίωση της ατμόσφαιρας καθώς με την καύση του συγκεκριμένου φυτού δεν εκλύονται υψηλές τιμές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων ρύπων όπως συμβαίνει σήμερα με τον λιγνίτη. Το κόστος του όλου εγχειρήματος από πόρους από το ανταποδοτικό τέλος εξόρυξης λιγνίτη που καταβάλει κάθε χρόνο η ΔΕΗ εξ ημισείας στην Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (συνολικά 15 εκατ. Ευρώ)
<< Η θερμαντική ικανότητα δύο κιλών αγριαγκινάρας ισοδυναμεί με ένα λίτρο πετρελαίου>> λένε οι ειδικοί που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για <<οικολογικό καύσιμο από μια πολύ συμφέρουσα καλλιέργεια που ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη>> και μπορεί να αποδώσει 1,5 με 2 (αν ποτίζεται) τόνου τον στρέμμα. Έρευνα που έχει πραγματοποιήσει το εργαστήριο γεωργίας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας έδειξε ότι η χρήση αγριαγκινάρας σε μορφή πελέτας (μικρά κυλινδρικά τεμάχια, λεπτότερα από φίλτρα τσιγάρου) μπορεί να αντικαταστήσουν του πετρέλαιο θέρμανσης για βιομηχανική και οικιακή χρήση και να προσφέρουν ένα έσοδο άνω των 50 ευρώ/στρέμμα.
Προχθές το Κέντρο περιβάλλοντος της Ν.Α. Κοζάνης παρουσίασε ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των σταθμών μέτρησης, που παρέχει την δυνατότητα σε κάθε πολίτη να ενημερώνεται μέσω διαδικτύου για την ποιότητα του αέρα.

Του Θανάση Τσίγγανα
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 25/3/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου