Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

Και πάλι οι γνωστές … διαπλοκές φιδιών και οικολόγων


Και πάλι οι γνωστές … διαπλοκές φιδιών και οικολόγων

Πρόσφατα κυκλοφόρησε στην Κοζάνη η γνωστή φήμη ότι οι οικολόγοι απελευθέρωσαν φίδια γύρω από την πόλη. Αφορμή αποτέλεσε το γεγονός ότι εντοπίστηκαν δύο φίδια στην περιοχή του πάρκου δίπλα στο στρατόπεδο και ένα στο δρόμο προς Καρυδίτσα.

Η διάδοση αυτών των ανυπόστατων κατηγοριών δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Τις ακούμε να επαναλαμβάνονται μονότονα τα τελευταία χρόνια, (αν και πλέον έχουν κοπάσει ή αντικατασταθεί από άλλου είδους συκοφαντίες εναντίον των οικολόγων).

Το έχουμε τονίσει πολλές φορές και θα το ξαναπούμε. Καμία περιβαλλοντική οργάνωση δεν κάνει τέτοιες ενέργειες. Μια δράση αυτού του είδους δεν μπορεί να μείνει κρυφή και μυστική. Θα απαιτούσε, εκτός των άλλων, μεγάλες εγκαταστάσεις «εκτροφής» όλων αυτών των ζώων, τα οποία υποτίθεται ότι αφήνουμε ελεύθερα. (Κατά καιρούς έχει ακουστεί ότι απελευθερώνουμε λύκους, αρκούδες, φίδια, ψύλλους, σκνίπες, σκουλήκια και ότι άλλο μπορεί να φαντάζεται ο καθένας !).

Εκείνο που μπορεί να κάνει κάποια εξειδικευμένη περιβαλλοντική οργάνωση είναι να περιθάλψει μερικά άγρια ζώα (πυροβολημένα ή δηλητηριασμένα) και να τα επανεντάξει στο φυσικό τους περιβάλλον. Είναι μια δουλειά που αφορά κυρίως άγρια πουλιά, τα οποία βρέθηκαν τραυματισμένα και περιθάλπονται απολύτως νόμιμα στις εγκαταστάσεις της Ορνιθολογικής εταιρείας ή στους σταθμούς περίθαλψης άγριων πουλιών, εν γνώσει της Πολιτείας και των αρμόδιων υπηρεσιών.
Τότε πως εξηγείται το γεγονός ότι ορισμένα είδη εμφανίζονται σε πλεονάζουσες ποσότητες ; Το φαινόμενο αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Συχνά παρατηρούνται έντονες διακυμάνσεις είτε στο φυσικό πληθυσμό ενός ζώου ή στην περιοχή εξάπλωσής του. Οι πληθυσμοί των περισσότερων ειδών στη φύση ακολουθούν ένα κυκλικό μοντέλο όπου ο αριθμός τους αυξάνεται και μειώνεται ανάλογα με την ένταση της ενόχλησης, τη διαθέσιμη τροφή, την επιτυχία της αναπαραγωγής, το ανάλογο μέγεθος του πληθυσμού των θηρευτών τους, ή ακόμη και το κλίμα (ένας πολύ βαρύς χειμώνας μπορεί να οδηγήσει ένα πληθυσμό νοτιότερα).

Ειδικά για τα φίδια, τυχόν αυξημένοι πληθυσμοί μπορεί να οφείλονται στη μείωση των θηρευτών τους και συγκεκριμένα ορισμένων ειδών αρπακτικών πουλιών που τρέφονται με φίδια.

Όσο για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις της Κοζάνης είναι απόλυτα φυσιολογικές, γιατί οι περιοχές στις οποίες βρέθηκαν τα φίδια είναι κοντά στην εξοχή. Συνεπώς το καλύτερο είναι να αποψιλώνουμε τα ψηλά χόρτα στις αυλές και στα πάρκα μας και να μαθαίνουμε τα παιδιά να μην πλησιάζουν σε τέτοια σημεία. Κι όχι να ψάχνουμε για σκοτεινά σενάρια και «ύποπτους» οικολόγους….

18 Ιουνίου 2009
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου