Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

ΟΗΕ: Στα 300 δισ. δολ. ετησίως το κόστος αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής

Στην εκτίμηση πως η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με στόχο την επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και η προσαρμογή στις επιπτώσεις, όπως ξηρασίες και άνοδος της στάθμης της θάλασσας, θα κοστίσουν περίπου 300 δισ. δολάρια ετησίως, προέβη ο επικεφαλής της Γραμματείας του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή Ιβο ντε Μπερ.

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις των πλούσιων χωρών για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2020, σημείωσε ότι «αυτό που προσφέρεται αυτή τη στιγμή από τις πλούσιες χώρες απέχει κατά πολύ από ό,τι συζητούσαν οι ηγέτες των χωρών της G8».

«Σύμφωνα με τη δική μου ανάλυση, πρόκειται να χρειαστούμε 200 δισ. δολάρια ετησίως για μετριασμό (μειώσεις των εκπομπών στο διάστημα της μετάβασης της ενεργειακής παραγωγής σε ανανεώσιμες) και, πιθανά, ποσό της τάξης των 100 δισ. δολαρίων ετησίως για προσαρμογή, από το 2020 και μετά», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Ιβο ντε Μπερ, στο περιθώριο των συνομιλιών του ΟΗΕ για το κλίμα στη Βόνη, από τις 10 μέχρι τις 14 Αυγούστου.

Επεσήμανε ακόμη ότι η συμφωνία που αναμένεται να επιτευχθεί φέτος θα πρέπει να θεσπίσει ένα δίκαιο μηχανισμό για τη συγκέντρωση κεφαλαίων μακροπρόθεσμα, αντί να προσδιορίσει συγκεκριμένα νούμερα, συνολικά. «Ένας μαθηματικός τύπος επιμερισμού του κόστους είναι το πιο σημαντικό πράγμα», τόνισε, προσθέτοντας ότι καλό θα ήταν να ξεκινήσουν οι συνομιλίες στην Κοπεγχάγη με κάποιο ποσό στο τραπέζι, ίσως 10 δισ. δολάρια.

Οι βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες –με εξαίρεση τις ΗΠΑ- σχεδιάζουν μειώσεις των αερίων του θερμοκηπίου το 2020, μεταξύ 15% και 21% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη Γραμματεία του ΟΗΕ για το Κλίμα.

Βάσει των υφιστάμενων σχεδίων, οι συνολικές εκπομπές των 39 βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών θα μειωθούν σε επίπεδα μεταξύ 10,71 και 9,86 δισεκατομμυρίων μετρικών τόνων διοξειδίου του άνθρακα το 2020, από 12,53 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα το 1990.

Στις μεγαλύτερες μειώσεις πρόκειται να προβούν η ΕΕ, η Ελβετία, η Νορβηγία και το Λιχτενστάιν ενώ ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Λευκορωσία και η Ρωσία συγκαταλέγονται στις χώρες που προγραμματίζουν μικρότερες μειώσεις.

Ο Ιβο ντε Μπερ εξέφρασε επίσης την ελπίδα του πως οι τρέχουσες συνομιλίες των 180 χωρών στη Βόνη θα θέσουν ένα στόχο για τις μειώσεις, ο οποίος θα πλησιάζει το ορόσημο του 25% με 40%, το 2020, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Τον προηγούμενο μήνα, σε σύνοδο στην Ιταλία οι ηγέτες της G8 συμφώνησαν σε μείωση των εκπομπών των ανεπτυγμένων χωρών κατά 80% το 2050 και στον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου