Η πρόσφατη συμφωνία Ρωσίας- Τουρκίας με σκοπό την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακκούγιου της Τουρκίας αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια δυναμικής επιστροφής του πυρηνικού λόμπυ μέσω διακρατικών ενεργειακών συμφωνιών. Η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης φαίνεται να αποτελεί προνομιακό πεδίο τέτοιων συμφωνιών οι οποίες αλλάζουν τις μέχρι τώρα υφιστάμενες εύθραυστες γεωπολιτικές ισορροπίες σε μία περιοχή όπου ήδη υπάρχουν πολλές «θερμές» εστίες που απειλούν τη συνύπαρξη και βελτίωση του επιπέδου ζωής των λαών της.
Προτάσσοντας τα σαθρά και αναληθή επιχειρήματα περί ενεργειακής απεξάρτησης από το πετρέλαιο, μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αλλά και υποσχέσεις για δημιουργία θέσεων εργασίας, η κοινή γνώμη πιέζεται να αποδεχτεί επενδύσεις δισεκατομμυρίων και να νομιμοποιήσει διαδικασίες οι οποίες απειλούν την υγεία αλλά και την ίδια τη ζωή των πολιτών και καταστρέφουν ανεπανόρθωτα τον πλανήτη, στο όνομα του κέρδους αλλά και της πολιτικής ισχυροποίησης συγκεκριμένων ομάδων συμφερόντων.
Η πιθανότητα κατασκευής του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακκούγιου, οι αντίστοιχες συζητήσεις και σχεδιασμοί για την περιοχή της Σινώπης στη Τουρκία, οι πολύχρονες προσπάθειες για την υλοποίηση αντίστοιχου έργου από τη Ρωσία στο Μπέλενε της Βουλγαρίας- προσπάθειες οι οποίες δεν έχουν ευοδωθεί και λόγω της σθεναρής αντίστασης του βουλγαρικού αλλά και του διεθνούς αντιπυρηνικού κινήματος που αποθάρρυνε βασικούς επενδυτικούς παράγοντες και απέσυραν τη συμμετοχή τους – οι όλο και εντονότερες συζητήσεις για πυρηνικές εγκαταστάσεις ιταλικών συμφερόντων στην Αλβανία- μεταξύ άλλων- δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού!
Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση έχει παραμείνει αδρανής στις εξελίξεις αυτές ενώ διαθέτει τρόπους παρέμβασης διπλωματικούς και πολιτικούς , την ίδια στιγμή που και στην ίδια τη χώρα μας- παρά τη μέχρι τώρα υφιστάμενη πρακτική- πληθαίνουν οι προσπάθειες επαναφοράς του θέματος της πυρηνικής ενέργειας μέσω «επιστημονικών και ακαδημαϊκών» κύκλων αλλά και εκπροσώπων επιχειρηματικών συμφερόντων , ενώ στη Βουλή το θέμα αναλαμβάνουν να φέρουν οι βουλευτές του ΛΑΟΣ. Και όλα αυτά, παρά την κατ΄επανάληψη δημόσια έκφραση της άρνησης της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας !
Στην κρίσιμη αυτή καμπή , προσκαλούμε όλους τους έλληνες πολίτες να δείξουν δυναμικά την αντίθεση τους στην προσπάθεια μετατροπής της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και της Μεσογείου σε ζώνη εκμετάλλευσης της πυρηνικής βιομηχανίας εις βάρος της ζωής και της ουσιαστικής ανάπτυξης.
Με αφορμή λοιπόν τη συμφωνία για το πυρηνικό εργοστάσιο ενέργειας στο Ακκούγιου, 23 συλλογικότητες , ομάδες και δίκτυα από τον αντιπυρηνικό, οικολογικό και περιβαλλοντικό χώρο συνδιοργανώνουμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Τουρκικής πρεσβείας (Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 8- στο ύψος της Ρηγίλλης ) τη Δευτέρα 31 Μαΐου στις 6.00 μμ, προκειμένου να εκφράσουμε συλλογικά και δημόσια την αντίθεση μας κατά του συγκεκριμένου σχεδίου αλλά και της συνολικότερης προσπάθειας πυρηνικοποίησης της περιοχής της Ν. Α. Ευρώπης και της Μεσογείου.
Την εκδήλωση στηρίζει και το διεθνές αντιπυρηνικό δίκτυο ΜΝ3 (Mediterrannean No Nuclear Neighbourhood)ενώ συμμετέχουν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Οικολόγοι Πράσινοι.
Ακολουθεί ο κατάλογος των συνδιοργανωτών.
· Διεθνές δίκτυο Mediterranean No Nuclear Neighborhood - MN3
· Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου
· Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία κατά της πυρηνικής και βιοχημικής απειλής
· Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης
· Ομάδα έρευνας εναλλακτικών τεχνολογιών
· ΒΙΟΖΩ
· Δίκτυο Οικολογικών οργανώσεων Αιγαίου
· ΜΚΟ για το Περιβάλλον και τοn Πολιτισμό "Αχελώου ρους"
· Περιβαλλοντική πρωτοβουλία Μαγνησίας (εφημερίδα ΟΙΚΟ-ενημέρωση)
· Οικολογική κίνηση Κοζάνης
· Σύλλογος περιβάλλοντος Μαυροδενδρίου
· Οικολογική Πρωτοβουλία Λευκάδας (1990)
· Συμπαράταξη Βοιωτών για το περιβάλλον
· Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου
· Οικολογική κίνηση Πάτρας
· Πανελλήνια Κίνηση Ενεργών Πολιτών για την υγεία και το περιβάλλον
· Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης και Ενεργών Πολιτών
· Πολίτες της Αττικής για την ενέργεια
· Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος (ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.) Χαϊδαρίου
· Πρωτοβουλία Πολιτών για την προστασία του Υμηττού
· ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ - Εταιρεία Περιβαλλοντικής Έρευνας και Ενημέρωσης
· Ηλεκτρονικό περιοδικό "Ικαριακά και Φουρνιώτικα Νέα"
· Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου