Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

2 με 2,5 χρόνια απ’ τη ζωή μας, θα χάσουμε λόγω των αιρουμένων σωματιδίων!

Ρύπανση
ΠΑΡΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ ΟΡΙΩΝ!
2 με 2,5 χρόνια απ’ τη ζωή μας, θα χάσουμε λόγω των αιρουμένων σωματιδίων!
Δυστυχώς δεν είναι είδηση. Απλώς μια θλιβερή επανάληψη.
Με τις υπερβάσεις ορίων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή μας, γίνεται ένα κανονικό πάρτι, όπως τουλάχιστον αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά απ’ τις επίσημες μετρήσεις.
Και μέσα σ’ όλα αυτά έρχεται και η εργασία του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας η οποία προβλέπει πως ο μέσος όρος όσων ζουν στην περιοχή μας θα μειωθεί από 2 έως 2,5 χρόνια, εξαιτίας των ρύπων!
Την προηγούμενη εβδομάδα το Κέντρο Περιβάλλοντος (ΚΕΠΕ) της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης έδωσε στη δημοσιότητα τις μετρήσεις που πραγματοποίησε το ίδιο, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ στο Νομό Κοζάνης, για το χρονικό διάστημα από την 1η Ιουνίου 2009 έως και την 26η Οκτωβρίου 2009, και τα συμπεράσματα είναι αποκαρδιωτικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η μέση ημερήσια τιμή συγκεντρώσεων αιωρουμένων σωματιδίων ΡΜ10 στους 8 σταθμούς μέτρησης κυμάνθηκε από 27 έως και 62 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (μg/m3), όταν η αποδεκτή μέση ετήσια τιμή, με βάση τα διεθνή στάνταρ δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 40 μg/m3. Η δε ημερήσια επιβάρυνση δεν θα πρέπει να περνά τα 50 μg/m3 .
Ο αναλυτικός πίνακας μετρήσεων που δόθηκε στη δημοσιότητα έχει τα εξής στοιχεία:

ΘΕΣΗ

Αριθμός ημερήσιων μετρήσεων

Μέση τιμή ημερήσιων

μετρήσεων

μg/m3

Διακύμανση τιμών ημερήσιων μετρήσεων μg/m3

Αριθμός υπερβάσεων ορίου 50 μg/m3ημερήσιων μετρήσεων

Ποσοστό % υπερβάσεων περιόδου

του ορίου

50 μg/m3

Πεντάβρυσος

146

34

6 - 104

21

14

Πτολεμαΐδα

143

46

13 - 108

53

36

Οικισμός ΔΕΗ Πτολεμαΐδας

145

62

10 - 206

78

52

Μαυροπηγή

146

48

6 - 118

60

40

Ποντοκώμη

149

42

6 - 113

42

28

Κοιλάδα

147

30

5 - 82

7

5

Πετρανά

146

34

9 - 95

13

9

Κάτω Κώμη

146

27

4 - 66

5

3




















Τι προκύπτει απ’ αυτόν τον πίνακα; Όπως αναφέρεται σχετικά, στην Πτολεμαΐδα είχαμε 53 υπερβάσεις, στον οικισμό της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα είχαμε 78, στη Μαυροπηγή είχαμε 60 και στην Ποντοκώμη είχαμε 42.
Δηλαδή, σε 150 μέρες, περίπου, είχαμε υπέρβαση των ορίων, τις μισές τουλάχιστον μέρες, όπως συνέβη με τον οικισμό της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα!
Οι μετρήσεις αυτές έρχονται να επιβεβαιώσουν με τον πλέον δραματικό τρόπο, την κατάσταση που βιώνουν όλοι οι κάτοικοι του Νομού, ιδιαίτερα αυτοί που κατοικούν κοντά στις μονάδες της ΔΕΗ, οι οποίες απ’ ό,τι φαίνεται ειδικά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες, λειτουργούν περίπου ανεξέλεγκτα, ραντίζοντας κανονικά με αιωρούμενα σωματίδια ανθρώπους και περιβάλλον.
Μειώνεται ο μέσος όρος ζωής μας
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθαν και οι ανακοινώσεις του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο παρουσίασε πρόσφατα, σε διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, εργασία με βάση την οποία ο μέσος όρος των κατοίκων της περιοχής μας αναμένεται τα επόμενα χρόνια να μειωθεί από δύο έως δυόμιση χρόνια εξαιτίας των αιωρούμενων σωματιδίων!
Με βάση την ίδια εργασία, θα αυξηθεί και κατά 10% η εισαγωγή ανθρώπων στο νοσοκομείο, οι οποίοι θα αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της μόλυνσης της περιοχής!
Στοιχεία αν μη τι άλλο ανατριχιαστικά, που δείχνουν πως το πρόβλημα αντί να αντιμετωπίζεται και να περιορίζεται, διαρκώς διογκώνεται, για να μην πούμε ότι αποκτά ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Και το ερώτημα που πλέον προκύπτει είναι, πότε επιτέλους θα παρθούν τα απαραίτητα μέτρα;
Διότι καλή η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας που δημιουργεί η ΔΕΗ στην περιοχή μας αλλά το τίμημα που πληρώνουμε για όλα αυτά είναι υψηλό και δυσβάσταχτο.
Η νέα κυβέρνηση, δια στόματος του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, έχει δεσμευτεί πως εδώ θα γίνει το κέντρο της πράσινης ανάπτυξης και αυτό πλέον φαντάζει και είναι περισσότερο επιτακτικό και αναγκαίο από ποτέ.
Χρόνος για περαιτέρω καθυστέρηση δεν υπάρχει. Καλώς ή κακώς τον έχουν εξαντλήσει οι προηγούμενοι, που χρόνια τώρα δεσμεύονταν αλλά μηδέποτε υλοποίησαν έστω και κατ’ ελάχιστο τις δεσμεύσεις αυτές.
Οπότε, ό,τι είναι να γίνει, πρέπει να γίνει άμεσα και αυτό είναι που πρέπει να απαιτήσει η τοπική κοινωνία.

πηγή : εφημερίδα ΚΟΖΑΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου