Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Κεραίες Κινητής Τηλεφωνίας: Είμαστε «Πειραματόζωα»;

Αναβλήθηκε για δεύτερη φορά η εκδίκαση της υπόθεσης των κεραιών της Τερπάνδρου στο Ν. Κόσμο. Κάτοικοι είχαν προσφύγει στα δικαστήρια, καταγγέλλοντας την αντισυνταγματικότητα του νόμου 3431/2006. Οι εν λόγω κεραίες, όπως επισημαίνουν οι κάτοικοι, λειτουργούν ανενόχλητα από το 1993 με σωρεία παρανομιών εις βάρος της υγείας των πολιτών. Η κ. Ελπίδα Αλεβίζου και ο καθηγητής Φίλιππος Κωνσταντίνου σχολιάζουν στο tvxs το αμφιλεγόμενο ζήτημα των κεραιών στο κέντρο της πόλης.

Οι κεραίες της Τερπάνδρου λειτουργούν σε απόσταση 150 μέτρων από σχολεία. Πρόκειται για κεραίες μεγάλης ισχύος που είναι εγκατεστημένες στο ίδιο ύψος και δίπλα σε υπνοδωμάτια παιδιών, όπως καταγγέλλει η «Παναττική Πρωτοβουλία για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία».
Το ζήτημα έχει διχάσει ερευνητές και επιστημονική κοινότητα. Στη συνέντευξη που μπορείτε να παρακολουθήσετε στο βίντεο, η κ. Ελπίδα Αλεβίζου (Διαμερισματική Σύμβουλος της Ανοιχτής Πόλης δευτέρου διαμερίσματος δήμου Αθήνας και μέλος της Πρωτοβουλίας) μιλά στο TVXS, για την λειτουργία παράνομων κεραιών σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως η περίπτωση των κεραιών της Τερπάνδρου, που δεν διαθέτουν τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις και είναι εγκατεστημένες δίπλα σε δωμάτια πολυκατοικιών.

Ωστόσο, ακόμα και οι νόμιμες καραίες δεν σημαίνει κατά’ ανάγκη ότι και αθώες. Όπως εξηγεί η κ. Αλεβίζου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), έχει προτείνει όρια αποδεκτής έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η έκθεση σε ακτινοβολία ακόμα και μέσα στα προβλεπόμενα επίπεδα είναι απόλυτα ασφαλής. Επιπλέον, επισημαίνει ότι υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις, από χώρα σε χώρα, μεταξύ των ορίων που έχει θεσμοθετήσει καθεμιά από αυτές, χαρακτηρίζοντας τα όρια που ισχύουν στη χώρα μας ως υπερβολικά υψηλά, συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ. Το γεγονός της διαφοροποίησης, το αποδίδει στην καλύτερη λειτουργία των αρμόδιων αρχών στις χώρες με χαμηλά όρια, καθώς έχουν προτάξει το ζήτημα της υγείας των πολιτών τους, υπερπηδώντας τα όποια συμφέροντα. Αντίθετα η Ελλάδα, διατηρεί τα πιο υψηλά όρια, λίγο χαμηλότερα από εκείνα που ορίζει ο ΠΟΥ. Σχολιάζοντας τη στάση της πολιτείας σχετικά με τις κεραίες που λειτουργούν παράνομα, η κ. Αλεβίζου κάνει λόγο για ανοχή αλλά και συγκάλυψη, προς όφελος των συμφερόντων, γεγονός που εξωθεί τους πολίτες στην αυτοδικία.

Παρόλα αυτά, υπάρχει και ο αντίλογος. Ο κ. Φίλιππος Κωνσταντίνου (καθηγητής ραδιοεπικοινωνιών του τμήματος Ηλεκτρολόγων – Μηχανικών του Πολυτεχνείου), σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο TVXS δήλωσε τα εξής: «το εργαστήριό μας πραγματοποιεί μετρήσεις σε όλη την Ελλάδα και συνεργαζόμαστε με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Όλες οι τιμές ακτινοβολίας που έχουμε μετρήσει είναι κάτω απ’ τα επίπεδα αναφοράς που έχει θεσμοθετήσει η ελληνική νομοθεσία. Όσον αφορά στις τιμές ακτινοβολίας, τηρούνται τα πάντα». Επισημαίνει ότι, όσον αφορά στην ακτινοβολία, έχουν εκατομμύρια μετρήσεων και όλες οι τιμές είναι κάτω από τα θεσμοθετημένα όρια. Το αν υπάρχουν προβλήματα όπως η λειτουργία κεραιών χωρίς άδεια, που ενώ έχουν υποβάλλει αιτήσεις, δεν έχει βγει ακόμα η άδεια, αυτό είναι άλλο θέμα, συμπληρώνει.

Σε σχέση με τις επιτροπές κατοίκων που αντιδρούν, ο κ. Κωνσταντίνου ισχυρίζεται ότι παίρνουν τις πληροφορίες από μη ειδικούς. Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του, ως τεχνικοί, δεν μιλάνε για θέματα υγείας, αλλά για ακρίβεια μετρήσεων και μεθοδολογία μετρήσεων. Συνεργάζονται με συναδέλφους τους στο εξωτερικό και διαπιστώνουν ότι σε όλη την Ευρώπη επικρατούν τα ίδια επίπεδα, προσθέτει. «Υπάρχουν όμως άτομα που αμφισβητούν τα όρια, ότι δηλαδή θα έπρεπε να είναι πιο χαμηλά, αλλά αυτό δεν μπορεί να καθοριστεί από ένα άτομο, αλλά από κάποιο φορέα, όπως διεθνής οργανισμός υγείας, η επιτροπή προστασίας. Η ΕΕ έχει υιοθετήσει αυτά τα όρια. Ορισμένες χώρες έχουν πιο αυστηρά όρια για καθαρά πολιτικούς λόγους, όπως η Ελλάδα που για πολιτικούς λόγους έχει τα όριά της πιο αυστηρά, κατά 40% απ’ την υπόλοιπη Ευρώπη.».

Σε αυτήν την άποψη, οι κάτοικοι απαντούν, θέτοντας νέα ερωτήματα και στοιχεία που προβληματίζουν. Έτσι, τονίζουν ότι «ο προσδιορισμός των ανεκτών ορίων κινδύνου εκθέσεως στην Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία, χρησιμοποιεί ως βάσεις μόνο τις αποδεδειγμένες επιδράσεις βλαβών και όχι τους πιθανολογούμενους κινδύνους σύμφωνα με την Αρχή της προφύλαξης που προβλέπεται από το Διεθνές και Κοινοτικό Δίκαιο. Επίσης, τα θεσπιζόμενα όρια έκθεσης στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία δεν είναι όρια ασφαλούς έκθεσης, αλλά όρια ανεκτού κινδύνου. Τα θεσπιζόμενα στο νόμο όρια για την ασφαλή έκθεση του πληθυσμού στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στηρίζονται μόνον στις θερμικές επιδράσεις και όχι στις μη θερμικές επιδράσεις οι οποίες προκαλούν βιολογικές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.»

Επικαλούνται έρευνες – μελέτες από διάφορα ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού, αλλά και από έλληνες επιστήμονες που προειδοποιούν για τις βλαπτικές συνέπειες της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στους ζωντανούς οργανισμούς. Διαταραχές ύπνου, καρδιακά και κυκλοφορικά προβλήματα, απορρύθμιση ορμονικού συστήματος, αλλοιώσεις της σύνθεσης του αίματος, αύξηση καρκίνων κυρίως λευχαιμίας και εγκεφάλου, πονοκεφάλους κλπ. Σε σχέση με τα διαφορετικά όρια επικινδυνότητας που επικρατούν σε κάθε χώρα, θεωρούν πως από μόνα τους συνιστούν παραδοχή της βλάβης που προκαλεί η εν λόγω ακτινοβολία και αποδεικνύουν ότι «σε χώρες με χαμηλά επίπεδα υπερπηδήθηκαν τα εμπόδια των διαπλεκόμενων συμφερόντων ανάμεσα σε βιομηχανίες κινητής τηλεφωνίας και αρμόδιες αρχές.». Ταυτόχρονα αποτελούν απόδειξη της ύπαρξης τμήματος της επιστημονικής κοινότητας που διαφωνεί με τον ΠΟΥ και την Κομισιόν.

Εξίσου εύλογο είναι και το ερώτημα που θέτουν οι κάτοικοι σχετικά με το κατά πόσο μπορεί να υπάρχει εμπιστοσύνη στις μετρήσεις, όταν υπάρχουν δημοσιεύματα για μετρήσεις «μαϊμού».

Για τους λόγους αυτούς, η Παναττική Πρωτοβουλία έχει προβάλλει τις δικές της προτάσεις και δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις.

Τα αιτήματά της είναι τα ακόλουθα:

Αλλαγή του νομικού πλαισίου (Νόμος 3431/2006), ώστε να επιτευχθούν τα εξής:

1. Δραστική μείωση των ορίων έκθεσης του πληθυσμού στην ακτινοβολία μετά από πρόταση επιτροπής επιστημόνων στην οποία θα μετέχουν ειδικοί στις βιολογικές επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.
2. Θέσπιση ορίου ελάχιστης οριζόντιας απόστασης 300m. από χώρους πρόσβασης κοινού στο ίδιο ύψος με την κεραία καθώς και από σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, νοσοκομεία κ.τ.λ..
3. Επανασχεδιασμό του δικτύου κεραιών, μετά από μελέτη που θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη της πολιτείας, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η έκθεση του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
4. Πλήρης καταγραφή των υπαρχόντων κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε αρχείο προσβάσιμο σε κάθε πολίτη και υποχρεωτική σήμανση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
5. Αναδιάρθρωση των μηχανισμών ελέγχου και επιβολή κυρώσεων και συμμετοχή του Υπουργείου Υγείας στους παραπάνω μηχανισμούς.
6. Αφαίρεση άδειας παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε κάθε εταιρία που θα εγκαθιστά κατ’ εξακολούθηση κεραίες κινητής τηλεφωνίας χωρίς άδεια.
7. Νομιμοποίηση του καθενός που έχει έννομο συμφέρoν (πχ. των περιοίκων) να διενεργήσει απομάκρυνση παράνομης κεραίας κινητής τηλεφωνίας (με χρήση εξειδικευμένων συνεργείων) σε περίπτωση που οι αρμόδιοι φορείς και η εταιρία που την εγκατέστησε δεν την απομακρύνουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Επίσης, η Δ. Ε. Η. να υποχρεούται να διακόπτει άμεσα την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε περίπτωση που οι αρμόδιες αρχές διατάξουν τη διακοπή λειτουργίας (προσωρινή ή μόνιμη) κάποιας κεραίας.

Πηγή: http://www.tvxs.gr/v7350

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου