Ελλάδα, Ισπανία, Β. Ιταλία και Πορτογαλία θα μετατραπούν σε ημιέρημο ως το τέλος του αιώνα αν δεν ληφθούν μέτρα. Εφιαλτικές προβλέψεις και για Κίνα, Ινδία, Αμερική.
Με περιόδους σφοδρής ξηρασίας θα βρεθεί αντιμέτωπη η Ευρώπη έως το τέλος του αιώνα, κάνοντας κόλαση τη ζωή εκατοντάδων εκατομμυρίων κατοίκων, προειδοποιούν οι επιστήμονες και επισημαίνουν ότι, χώρες όπως, η Ελλάδα, η Ισπανία, η βόρεια Ιταλία και η Πορτογαλία, θα μετατραπούν σε ημιέρημο, εάν οι κυβερνήσεις δεν κινητοποιηθούν άμεσα προκειμένου να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Η μεγάλη άνοδος της μέσης θερμοκρασίας της Γης θα μπορούσε να καταστήσει ακατοίκητες τις μισές περιοχές του πλανήτη, τονίζουν ειδικοί για το κλίμα, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου για την υπερθέρμανση του πλανήτη στην Κοπεγχάγη. Τμήματα της Κίνας, της Ινδίας και της Ανατολικής Αμερικής κινδυνεύουν να γίνουν τόσο θερμά τους καλοκαιρινούς μήνες ώστε οι κάτοικοι να μην μπορούν να αντέξουν την αφόρητη ζέστη.
Την ίδια ώρα, ο κορυφαίος οικονομολόγος, Νίκολας Στερν, αναθεωρώντας τις προβλέψεις του για αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς Κελσίου έως το τέλος του 21ου αιώνα, παραδέχεται ότι, στην έκθεσή του υποβαθμίζεται ο κίνδυνος από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και κατηγορεί τις κυβερνήσεις για απραξία μπροστά στο ενδεχόμενο ανόδου της θερμοκρασίας έως και 6 βαθμούς Κελσίου.
Επιπτώσεις
Κατά την ομιλία του στο Συνέδριο της Κοπεγχάγης, ο κορυφαίος Βρετανός καθηγητής υπογραμμίζει ότι, οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή θα είναι χειρότερες από ό,τι ο ίδιος είχε προβλέψει τo 2006 στην έκθεσή του για τον οικονομικό αντίκτυπο του προβλήματος.
Σύμφωνα με την έκθεση Στερν, μία αύξηση της θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς Κελσίου θα έθετε αντιμέτωπους με τον κίνδυνο παράκτιων πλημμύρων έως και 300 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως. Επιπλέον, σε περιοχές της νότιας Αφρικής και της Μεσογείου αναμένεται μείωση της διαθεσιμότητας νερού έως και 50%, ενώ το 50% των ζώων και των φυτών κινδυνεύουν με αφανισμό.
Ο Στερν εξήρε επίσης την ευθύνη της επιστημονικής κοινότητας σε ό,τι φορά την πλήρη ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
«Οι επιστήμονες θα πρέπει να κάνουν σαφείς τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έτσι ώστε η ανθρωπότητα να αναλάβει άμεσα δράση για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», είπε χαρακτηριστικά.
Ο καθηγητής στο London School of Economics, πρώην οικονομολόγος του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών και πρώην επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, εκτιμά ακόμα ότι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής δισεκατομμύρια άνθρωποι θα πρέπει να μετακινηθούν και θα υπάρξουν σοβαρότατες συγκρούσεις. Κάλεσε τέλος τις πλούσιες χώρες να καταλήξουν σε συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 80% έως το 2050, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές στον πλανήτη κατά 50% την ίδια περίοδο.
Από την πλευρά της, η Ρέιτσελ Γουόρεν από το Πανεπιστήμιο της East Anglia προειδοποιεί ότι, τεράστιες εκτάσεις γης, από την Πορτογαλία έως την Ουκρανία, -συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας- θα πληγούν από περιόδους έντονης ξηρασίας έως το τέλος του 21ου αιώνα, εάν η μέση θερμοκρασία της Γης αυξηθεί κατά 4 βαθμούς Κελσίου, όπως έχει προβλέψει η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για το Κλίμα.
Για τη βόρειο Αγγλία, επισημαίνει η Γουόρεν, η κατάσταση θα είναι ιδιαίτερα σοβαρή τα επόμενα χρόνια, καθώς τα ξηρά καλοκαίρια θα είναι τόσο συχνά όσο και οι περίοδοι ξηρασίας το 1976 και το 1995.
«Αναμένουμε τρομακτική αύξηση της ξηρασίας κατά τον 21ο αιώνα, κυρίως στη νότια Ευρώπη», τόνισε η Βρετανίδα καθηγήτρια προσθέτοντας πως αυστηρότατοι έλεγχοι στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα μπορούσαν να είχαν φρενάρει τις επιπτώσεις από την υπερθέρμανση του πλανήτη.
«Κλιματικός φόρος»
Ο οικονομολόγος από το Πανεπιστήμιο του Γιέιλ, Γουίλιαμ Νορντχάους εξαίρει την αναγκαιότητα επιβολής «κλιματικού φόρου» και καλεί τη διεθνή κοινότητα να παραπέμψει στις... καλένδες το «ανεπαρκές και αναποτελεσματικό», όπως το χαρακτηρίζει, Πρωτόκολλο του Κιότο.
«Η φορολόγηση έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι λειτουργεί. Οι φόροι μπορεί να μην είναι αρεστοί, ωστόσο αποδίδουν», δήλωσε ο καθηγητής Οικονομικών.
ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟ ΤΟ ΤΡΟΠΙΚΟ ΔΑΣΟΣ
Ερευνα - σοκ για τον Αμαζόνιο
Καταδικασμένο είναι το τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Σύμφωνα με νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων, το 85% του τροπικού δάσους του Αμαζονίου θα καταστραφεί με μία αύξηση 4 βαθμών Κελσίου της παγκόσμιας θερμοκρασίας, ενώ ακόμη και μια μέτρια αύξηση θα προκαλέσει καταστροφή του ενός τρίτου των δέντρων της περιοχής μέσα στα επόμενα 100 χρόνια.
Οι επιστήμονες τονίζουν, μάλιστα, ότι ακόμη και αν μειωθούν σημαντικά οι ρυθμοί αποψίλωσης αλλά και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η ζούγκλα-σύμβολο της Νότιας Αμερικής δεν έχει καμία πιθανότητα να σωθεί. «Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στον Αμαζόνιο είναι πολύ χειρότερη απ ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως», σχολίασε η Βίκι Πόουπ του Κέντρου Χάντλεϊ της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η οποία διεξήγαγε τη συγκλονιστική έρευνα.
«Οι τροπικές ζώνες καθορίζουν τα παγκόσμια καιρικά συστήματα και ο θάνατος του Αμαζονίου θα τα αλλάξει για πάντα. Δεν ξέρω ακριβώς τι θα συμβεί, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε ακραία καιρικά φαινόμενα», σχολίασε ο καθηγητής Κλιματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εξετερ, Πίτερ Κοξ, και τόνισε ότι η μαζική καταστροφή του δάσους του Αμαζονίου θα ενισχύσει «σημαντικά» το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Πηγή: Έθνος.
Μίνα Αγγελίνη.
Μίνα Αγγελίνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου