Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

«Πράσινη εξέγερση» στα Εξάρχεια.

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ

Το «κράτος» των Εξαρχείων, σύμφωνα με μερίδα του Τύπου και της πολιτικής, αποφάσισε να δράσει: μικρά παιδιά με κομπρεσέρ έσπασαν το ασφάλτινο δάπεδο στο πάρκινγκ της γωνίας Χαρ. Τρικούπη, Ναυαρίνου και Ζωοδόχου Πηγής, οι μάνες φύτεψαν ελιές και πεύκα, κέρασαν μεζέδες, πατεράδες έστησαν παγκάκια, οι νέοι έπαιξαν μουσική.

Σε ένα Σαββατοκύριακο, το μεταμόρφωσαν σε πάρκο, γεμάτο δένδρα και πολύχρωμα λουλούδια. Οι εργασίες των κατοίκων ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο. Στις 12 ακριβώς, είχαν στήσει τραπεζάκι μαζεύοντας εκατοντάδες υπογραφές υπέρ της μετατροπής του χώρου σε πνεύμονα πρασίνου.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξα
ρχείων, «αυτή την ανάσα μας στερεί ο Δήμος Αθηναίων επί 19 χρόνια αμελώντας τη δημιουργία χώρου πρασίνου στο οικόπεδο που ανήκει στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας». Σύμφωνα με απόφαση του ΤΕΕ, τον Μάιο του 1990 (1203/15.5.90) που στάλθηκε στον δήμο, ζητείται τμήμα 1.476 τ.μ. «να χαρακτηρισθεί ως χώρος πλατείας, λόγω του ότι η θέση του οικοπέδου είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα από πολεοδομική άποψη». Ταυτόχρονα, το ΤΕΕ ζητούσε να αποζημιωθεί με τίτλο μεταφοράς συντελεστή δόμησης σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του στο Μαρούσι. Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το νέο κτίριο του ΤΕΕ απέβη άκαρπος.


«Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων αποφάσισε ομόφωνα (1673/7.11.90) να αποδεχτεί την πρόταση του ΤΕΕ: η μετατροπή του οικοπέδου κρίνεται απαραίτητη, επειδή είναι κατάλληλο για τη δημιουργία πλατείας, σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, με απόλυτη ανάγκη σε κοινόχρηστους χώρους». Αλλά το οικόπεδο λειτούργησε ως πάρκινγκ. Η μίσθωσή του όμως έληξε και το ΤΕΕ με ερώτησή του στην Υπηρεσία Σχεδίου Πόλεως έλαβε την απάντηση ότι «ο χώρος είναι οικοδομήσιμος», αφού ο δήμος δεν υλοποίησε τη δέσμευσή του.

Στις 7 Μαρτίου, οι κάτοικοι της γειτονιάς αποφάσισαν να το διεκδικήσουν κι έστησαν γιορτή. Γκρέμισαν τον μαντρότοιχο, τα παιδιά ζωγράφισαν, έσπασαν την άσφαλτο, κουβάλησαν χώμα, νερό, ελιές, πεύκα, γεράνια, μαργαρίτες, τα φύτεψαν. Εφαγαν και ήπιαν στα ξύλινα παγκάκια (που έφτιαξαν), συζήτησαν για όλα τα ζητήματα της γειτονιάς.

«Θα την υπερασπιστούμε, θα εμποδίσουμε την οικοδόμηση. Θα ονομαστεί πλατεία Αλέξη Γρηγορόπουλου» απαντά ο Δημ. Παπαχρήστος. Ο Περ. Κοροβέσης προσθέτει: «Οποιαδήποτε αστυνομική ή άλλη κίνηση εναντίον του όποιου ανοιχτού χώρου πρέπει να τη βλέπουμε σαν πραξικόπημα». «Αποτελεί μια κίνησης αντεπίθεσης κατά της πολιτικής της τσιμεντοποίησης των ελεύθερων χώρων που απέμειναν» συμπληρώνει ο Γ. Αλεξάτος (Επιτροπή Κατοίκων).

* Με στόχο την προστασία του συμβολικού δένδρου του Κολωνακίου, παράλληλα, το Σάββατο στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη πραγματοποιήθηκε «η γιορτή της νεραντζιάς», που διοργάνωσε ο σύλλογος «Λυκαβηττός». Μετά το ξερίζωμα ορισμένων νεραντζιών στην οδό Κανάρη, τα παιδιά ζωγράφισαν τις νεραντζιές της γειτονιάς τους, έπαιξαν κουκλοθέατρο, στήθηκε εργαστήριο για την παρασκευή του γλυκού, προσφέρθηκαν σε συμβολικές τιμές γλυκό του κουταλιού νεράντζι αλλά και φουντωτές νεραντζιές που στολίζουν τα μπαλκόνια.



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/03/2009

1 σχόλιο:

  1. Αυτοοργάνωση, αυτό ειναι το σύνθημα πλέον ώστε να σωθεί και το λίγο πράσινο μια γκρίζας πόλης όπως η Αθήνα. Το μήνυμα αυτών των ανθρώπων είναι σπουδαίο διότι μας δείχνει των τρόπο να βελτιώσουμε και εμείς την ζωή μας. Και επειδή τα Εξάρχεια είναι μια επαναστατική περιοχή ας ακολουθήσουμε το επαναστατικό τους παράδειγμα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή